En falsk bank

Under november 2012 rapporterade svensk massmedia om en ny bank som inte något utav landets försäkringsbolag ville försäkra. Bland medierna som rapporterade om detta fanns SVT och SR, vår public service som ju är finansierad av folket. SVT hävdade att ”ingen vill försäkra nya banken i Tensta” och SR intervjuade ägaren till denna ”nya bank” i sitt persiska program och hävdade då samma sak som SVT. Vi översatte den intervjun från persiska till svenska och lät två skådespelare läsa in den. Du kan lyssna på den här, men innan du gör det skulle jag rekommendera att du tänker över följande fakta:

1 – Ägaren hävdar att hans bank är en del av ”Banken Nära Dig”. En sådan bank existerade inte när denna intervjun tog plats. Några månader innan denna intervju ägde rum tvingade Finansinspektionen Banken Nära Dig att byta namn, då de inte var en bank och inte heller hade licens för att vara det, men ändå ville kalla sig för det. Ordet ”bank” tilltalar och utger en större trygghet och förtroende än vad ”Centre*”, som de bytte till, kan göra.

I denna intervju kallar han medvetet sitt företag för en ”bank” för att få det att låta tilltalande och även för att marknadsföra det. I själva verket visste han att Banken Nära Dig egentligen hade bytt namn till Centre.

2 – Innan han började använda tjänsten Centre hade han företrätt MoneyGram. Men det hade då bara varit en fasad, då hans företag missbrukat MoneyGrams namn genom att ändå driva sitt företag som ett självstående växelkontor.  Det sättet; att vara en representant för ett större växelkontor blev ett välanvänt och ofta enkelt sätt att komma runt licenseringen och undvika lagen.

Då ägaren till HMT under november 2012 annonserade ut sitt företag som bank kunde man läsa denna reklam för penningöverföring på persiska och arabiska ”Vi skickar pengar väldigt snabbt till Iran, Irak, Syrien, Kurdistan”.

KLICKA PÅ BILDEN för att se en större version.

KLICKA PÅ BILDEN för att se en större version.

MoneyGram, Western Union och andra stora företag som överför pengar för inte över pengar till Iran eller Syrien då de är på USAs sanktioneringslista. Även om listorna inte omfattar hela länderna, utan snarare en mängd företag och personer där, undviker de att göra det för att ligga gott till med USA. Helt enkelt; de vill inte riskera sin stora USA-marknad till förmån för den mycket mindre marknad som finns i Iran och Syrien.

Att skicka pengar till Iran och Syrien är alltså ett tydligt bevis på att HMT missbrukar MoneyGrams anseende och namn och istället driver ett illegalt växlingskontor. Men det är inte endast MoneyGrams anseende och namn de missbrukar; i flera år har HMT missbrukat Finansinspektionens namn genom att i persiska lokalradiostationer samt i Iranska Gula Sidorna hävda att de har ett särskilt tillstånd från Finansinspektionen.

KLICKA PÅ BILDEN för att se hela annonsen.

KLICKA PÅ BILDEN för att se hela annonsen.


3 – HMT är ett typexempel på den typ av inkompetent växlingskontor som beslutsfattarna i EU-parlamentet och Riksdagen genom lagstiftning försökt avskära från banksystemet.

Nu är det inte endast så att våra myndigheter trots detta låter bli att stoppa HMT; de gör heller inget åt att de utvecklar sina bankverksamheter och förutom att enbart fungera som ett illegalt växlingskontor erbjuder HMT även följande tjänster: Uttag, Insättning, Postgiro, Bankgiro och Bankomat.

Idag kan vem som helst gå in till HMTs kontor, använda sitt bankkort och ta ut stora mängder kontanter vars härkomst bör ifrågasättas. Jag har skildrat HMTs aktiviteter här:

 

KLICKA PÅ BILDEN för att se en större version.

KLICKA PÅ BILDEN för att se en större version.

4 – Inom Finansinspektionen i Stockholm arbetar över 300 personer. Vart fanns FI då media hävdade att  ”Ingen vill försäkra nya banken i Tensta”? Var det ingen av alla dessa anställda som reagerade på det och frågade sig; vilken bank?

För mig är svaret tydligt. De är för likgiltiga. De sköter inte sina uppgifter ordentligt utan vill göra så lite som möjligt.

Om inte mitt svar övertygar dig, försök hitta något rimligare!

*Centre är en tjänst som tillhandahålls av företaget Exchange Finans och West International.

Om du tyckte om detta inlägg, överväg att skriva en kommentar eller prenumerera på uppdateringar och få framtida inlägg direkt till din RSS-läsare.

Skriv en kommentar